Łazanki z białą kapustą
Opublikowano: 06.12.2024 r.
Makaron łazanki, biała kapusta i cebula - to główni bohaterowie tego prostego, domowego przepisu na łazanki z białą kapustą. Wystarczy trochę oleju rzepakowego, aby wydobyć pełnię smaku. Idealna propozycja na szybki obiad, który przypomni smaki dzieciństwa.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron łazanki - 500 g
- Kapusta biała - 300 g (1 główka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ugotuj łazanki według instrukcji na opakowaniu.
- Kapustę oczyść z wierzchnich liści, umyj, osusz i poszatkuj na drobne kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij.
- Dodaj poszatkowaną kapustę do cebul. Smaż wszystko razem, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zacznie się rumienić i mięknąć.
- Dodaj bulion do kapusty i duś całość. Dodaj kminek, duś całość przez 30 minut.
- Gdy kapusta będzie gotowa, dodaj ugotowane łazanki do patelni lub garnka.
- Wymieszaj wszystko razem, aby składniki się połączyły.
Komentarz dietetyka
Łazanki będą również pysznie smakować ze skwarkami.
~ Oliwia Gawron, dietetyk