Łazanki
Opublikowano: 20.05.2021 r.
Kapusta kiszona, boczek wędzony i kiełbasa podwawelska to główne składniki łazanek, które nadają temu daniu wyjątkowy, tradycyjny smak. Dodaj jeszcze makaron bezjajeczny i podsmażoną cebulę, a masz gotowe pyszne danie. To prosty i aromatyczny przepis, który idealnie sprawdzi się na obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta kiszona - 400 g
- Boczek wędzony bez kości - 40 g (4 plasterki)
- Kiełbasa podwawelska - 200 g (2 kiełbasy)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Makaron bezjajeczny - 250 g (pół opakowania)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Kapustę opłucz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka.
- Zalej ją wodą, dodaj ziele angielskie i liść laurowy i gotuj przez 40 minut, aż do miękkości.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż.
- Po chwili dodaj pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę.
- Smaż przez 6 minut.
- Do zawartości patelni dodaj makaron i kapustę, dobrze wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
Komentarz dietetyka
To dość ciężkostrawne i tłuste danie, dlatego lepiej by nie pojawiało się zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny