Lazania z sosem beszamelowym
Opublikowano: 12.09.2023 r.
Łopatka wieprzowa, mozzarella, gouda, mleko i makaron do lasagne - te składniki odgrywają główną rolę w naszej lazanii z sosem beszamelowym. W tej złożonej potrawie, poszczególne warstwy mięsa, sera i makaronu łączą się z kremowym sosem beszamelowym, tworząc przepyszne, rozgrzewające danie, które z pewnością zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 4 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 600 g (mielona)
- Cebula - 200 g
- Czosnek - 30 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 350 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Mleko 3,2% - 500 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 60 g
- Masło - 50 g (+ do natłuszczenia naczynia żaroodpornego)
- Makaron do lasagne - 220 g
- Ser Mozzarella - 250 g
- Ser gouda - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, bazylia, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, rondelek, trzepaczka do jajek
Przepis krok po kroku
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelnię wlej olej i podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli.
- W międzyczasie pokrój czosnek w cienkie plasterki. Dodaj na patelnie i podsmażaj około 20 sekund.
- Na patelnię dodaj mięso i smaż, aż straci różowy kolor.
- Teraz dodaj przecier pomidorowy. Dopraw całość łyżeczką soli, bazylii, majeranku, ziół prowansalskich i dwoma łyżeczkami papryki słodkiej. Wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez 30 minut.
- W tym czasie do małego rondelka włóż masło i rozpuść. Dodaj mąkę i chwilę podsmażaj, żeby mąka straciła surowy smak, ale jeszcze się nie zrumieniła.
- Ciągle mieszając, wlewaj mleko delikatną strużką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewaj mieszając, aż konsystencja będzie przypominać budyń. Odstaw z palnika.
- Sery zetrzyj na tarce.
- Naczynie żaroodporne natrzyj masłem.
- Na dno naczynia wlej odrobinę sosu beszamelowego. Wyłóż pierwszą warstwę makaronu. Na to wyłóż część sosu pomidorowego. Posyp serem i posmaruj odrobiną sosu beszamelowego.
- Na wierzch wyłóż ponownie makaron do lazanii i powtórz warstwy sosu mięsnego, sera i sosu beszamelowego. Powtarzaj, aż wykorzystasz cały sos pomidorowy i makaron do lasagne. Ostatnią warstwę lazanii powinien stanowić starty ser.
- Wstaw lazanię do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 55-60 minut.
- Gotową lazanię wyciągnij z piekarnika i odstaw na 15 minut, by łatwiej się kroiła.
Komentarz dietetyka
Ze względu na liczne alergie lub nietolerancje pokarmowe można wymienić niektóre składniki. Masło można zastąpić oliwą lub olejem. Zamiast mleka można użyć napoju sojowego, ryżowego lub migdałowego. Zamiast mąki pszennej (źródła glutenu) można użyć mąki kukurydzianej.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk