Lazania z mięsem mielonym
Opublikowano: 31.03.2023 r.
Makaron do lasagne, ser parmezan, i mięso mielone wołowe – te składniki tworzą podstawę tej pysznej lazanii z mięsem mielonym. Dodaj jeszcze cebulę, passata pomidorowa, wino czerwone wytrawne i bulion warzywny – i już masz przepis na danie, które zadowoli każde podniebienie. Tą mieszankę smaku wzbogaca sos na bazie mleka i mąki, tworząc pyszną kompozycję.
Składniki dla 6 porcji:
- Makaron do lasagne - 200 g
- Ser parmezan - 150 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Cebula - 100 g
- Mięso mielone wołowe - 500 g
- Wino czerwone wytrawne - 250 g
- Koncentrat pomidorowy - 20 g
- Passata pomidorowa - 400 g
- Bulion warzywny - 250 ml
- Masło - 60 g (+ do posmarowania formy)
- Mąka pszenna typ 500 - 45 g
- Mleko 3,2% - 650 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na oliwie, aż zmięknie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 30 sekund.
- Dodaj mieloną wołowinę i smaż, aż straci różowy kolor. Wtedy wlej passatę i dodaj po łyżeczce papryki słodkiej, bazylii, soli oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Dokładnie wymieszaj. Wlej wino i gotuj całość przez około 40 minut na wolnym ogniu.
- Beszamel: W tym czasie w garnku umieść masło i wsyp mąkę. Podgrzewaj, mieszając cały czas, aż mąka delikatnie się zarumieni, ale nie będzie jeszcze całkowicie złota. Wlewaj mleko, ciągle mieszając i dopraw gałką muszkatołową oraz pieprzem. Gotuj, aż sos zrobi się gęsty. Odstaw na bok.
- Parmezan zetrzyj na tarce.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż na dno naczynia warstwę z makaronu lasagne. Wyłóż na to warstwę sosu mięsnego i polej beszamelem. Posyp odrobiną parmezanu. Na ser ułóż makaron i powtórz kolejno wszystkie warstwy dotąd, aż zużyjesz wszystkie składniki. Wierzch powinna stanowić warstwa parmezanu.
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Piecz lazanię przez 45 minut.
Komentarz dietetyka
Dania z makaronem to idealny sposób na uzupełnienie diety w węglowodany.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk