Lawasz z kurczakiem

Opublikowano: 10.02.2023 r.
Kurczak bez kości, papryka czerwona i ser gouda to prawdziwe gwiazdy tego przepisu na lawasz z kurczakiem. Do tego dodatek sałaty lodowej i ogórka kiszonego, a całość idealnie dopełniają sosy: majonez light, keczup oraz ostra musztarda. Sprawia to, że danie jest pełne smaku i różnorodności.
Składniki dla 2 porcji:
- Lawasz - 140 g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 15 ml
- Cebula czerwona - 50 g
- Kukurydza konserwowa - 35 g
- Papryka czerwona - 70 g
- Sałata lodowa - 30 g
- Ogórek kiszony - 50 g
- Majonez light - 30 g
- Keczup - 30 g
- Musztarda - 30 g (ostra)
- Ser gouda - 50 g
- Udko kurczaka bez skóry - 100 g (bez kości)
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa gyros
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa, tarka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Na oleju usmaż na złoty kolor umytego i pokrojonego w niedużą kostkę kurczaka oraz paprykę. Dodaj sól, pieprz i przyprawę gyros do smaku.
- Cebulę pokrój w piórka, a ogórka w plastry.
- Jeden lawasz ułóż wyżej, a drugi ułóż niżej tak, by na siebie zachodziły około 5 cm.
- Zrób sos: wymieszaj ketchup, majonez i musztardę.
- Na środku lawaszu wzdłuż wykładaj nadzienie: połowę sosu, usmażonego kurczaka oraz paprykę, cebulę, ogórka, kukurydzę, starty na dużych oczkach tarki ser oraz resztę sosu.
- Złóż lawasz jak krokieta: przeciwległe boki zawiń prostopadłe do farszu (zabezpieczenie, by farsz nie wypadł), a następnie zawiń roladę (od strony niezawiniętych boków). Pilnuj, by farsz nie wydostał się na wierzch. Można pomóc sobie i zabezpieczyć lawasza wykałaczkami.
- Na patelni grillowej podgrzewaj lawasz (pod przykryciem) przez około 3 minuty z obu tron - ser ma się rozpuścić.
- Podawaj najlepiej na gorąco.
Komentarz dietetyka
Danie jest zbilansowane - zawiera wszystkie makroskładniki. Dostarcza białko, tłuszcz oraz węglowodany. Niestety znajdziesz w niej nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla zdrowia.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości