Lawasz
Opublikowano: 16.05.2022 r.
Mąka pszenna, oliwa z oliwek i sól – to trójka bohaterów, dzięki którym powstaje pyszny lawasz. Z prostych składników stworzysz aromatyczny, elastyczny chlebek znany z kaukaskiej kuchni. Lawasz idealnie nadaje się do wrapów, przekąsek czy jako dodatek do sałatek. Poniżej znajdziesz krok po kroku, jak go przygotować.
Składniki dla 16 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 400 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- patelnia beztłuszczowa, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Mąkę i sól przesiej do miski.
- Dolej oliwę.
- Zacznij powoli wyrabiać ciasto.
- Podczas wyrabiania stopniowo wlej 260 ml letniej wody.
- Gdy ciasto będzie sprężyste i dobrze wyrobione zostaw je w misce na 20 minut przykryte ściereczką.
- Ciasto podziel na 16 części. Z każdej części uformuj kulkę.
- Teraz każdą kulkę rozwałkuj na cienki i okrągły placuszek.
- Przykrywaj placuszki ściereczką, by nie wyschły.
- Rozgrzej dobrze patelnie (bez tłuszczu) i smaż na niej placki z każdej strony.
Komentarz dietetyka
Węglowodany np. w formie pieczywa lawasz powinny stanowić około 60% całodziennego zapotrzebowania na energię.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk