Lasagne ze szpinakiem i pomidorami

Opublikowano: 03.07.2025 r.
Ser mozzarella, mrożony szpinak, suszone pomidory i czosnek - to kluczowe składniki, które nadają charakter tej lasagne. Delikatny smak sera, soczysty szpinak, wyraziste suszone pomidory i aromatyczny czosnek tworzą razem wyjątkowe danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron do lasagne - 250 g
- Ser Mozzarella - 100 g
- Szpinak mrożony - 900 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Suszone pomidory - 50 g
- Mleko 2% - 600 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Masło - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku, patelnia
Przepis krok po kroku
- Pomidory suszone pokrój w paseczki.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do czosnku dodaj zamrożony szpinak i duś pod przykryciem, aż się rozmrozi.
- Następnie zdejmij z patelni pokrywkę, do szpinaku dodaj suszone pomidory oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj i duś bez przykrycia do odparowania nadmiaru wody.
- W garnku roztop masło, dodaj do niego mąkę oraz 2 łyżki mleka. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż.
- Do zasmażki z mąki dodaj pozostałe mleko, szczyptę soli, pieprzu oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzej do uzyskania gęstego sosu.
- Makaron do lasagne podgotuj we wrzącej wodzie przez około 2 minuty i ułóż go jeden obok długiego na blacie.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałym olejem, wlej odrobinę sosu beszamelowego i rozsmaruj.
- Na beszamelu ułóż warstwę makaronu, porcję szpinaku, warstwę beszamelu i znów warstwę makaronu. Czynność powtarzaj do wykorzystania składników - ostatnią warstwę powinien stanowić beszamel.
- Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nią lasagne.
- Lasagne piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i lasagne piecz jeszcze 10 minut.
- Gotowe danie podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Szpinak to skarbnica składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny