Lasagne ze szpinakiem i mięsem
Opublikowano: 12.09.2023 r.
Łopatka wieprzowa, szpinak, mozzarella i makaron do lasagne – to kluczowe składniki lasagne, która wciągnie Cię już przy pierwszym kęsie. Smażony czosnek i cebula tworzą bazę aromatyczną dla mięsa, a przecier pomidorowy wspaniale łączy wszystkie warstwy. Na wierzchu ciągnąca się mozzarella zmiksowana z goudą – prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki dla 4 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 500 g (mielona)
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 30 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 300 g
- Olej rzepakowy - 15 ml
- Szpinak - 250 g
- Mleko 3,2% - 500 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 60 g
- Masło - 50 g (+ do natłuszczenia formy)
- Makaron do lasagne - 220 g
- Ser Mozzarella - 250 g
- Ser gouda - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, tarka, rondelek, trzepaczka do jajek
Przepis krok po kroku
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelnię wlej połowę oleju i podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli.
- Na patelnię dodaj mięso i smaż, aż straci różowy kolor.
- Teraz dodaj przecier pomidorowy. Dopraw całość łyżeczką soli, bazylii, majeranku, ziół prowansalskich i dwoma łyżeczkami papryki słodkiej. Wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez 30 minut.
- Na drugą patelnię wlej pozostały olej. Dodaj szpinak i podsmażaj, aż straci objętość. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem około 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Zestaw z palnika.
- Do małego rondelka włóż masło i rozpuść. Dodaj mąkę i chwilę podsmażaj, żeby mąka straciła surowy smak, ale jeszcze się nie zrumieniła.
- Ciągle mieszając, wlewaj mleko delikatną strużką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewaj, mieszając, aż konsystencja będzie przypominać budyń. Odstaw z palnika.
- Sery zetrzyj na tarce.
- Naczynie żaroodporne natrzyj masłem.
- Na dno naczynia wlej odrobinę sosu beszamelowego. Wyłóż pierwszą warstwę makaronu. Na to wyłóż część sosu pomidorowego i ponownie makaron. Na makaron wyłóż cały szpinak, posmaruj odrobiną sosu beszamelowego i posyp serem.
- Ponownie ułóż makaron, sos mięsny i sos beszamelowy. Całość posyp pozostałym serem.
- Wstaw lasagne do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 55-60 minut.
- Gotową lasagne wyciągnij z piekarnika i odstaw na 15 minut, by łatwiej się kroiła.
Komentarz dietetyka
Lazania to danie, które łączy w sobie wiele ważnych dla zdrowia składników odżywczych.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk