Lasagne ze szpinakiem i feta

Opublikowano: 09.06.2025 r.
Szpinak, czosnek, ser feta, makaron lasagne, mozzarella, parmezan, oliwa z oliwek – oto główne składniki odlotowej lasagne ze szpinakiem i feta! Soczysty szpinak zmieszany z czosnkiem i fetą, zapieczony pomiędzy warstwami makaronu, a wszystko to pod kruchą, serową kołderką z mozzarelli i parmezanu. Pycha!
Składniki dla 6 porcji:
- Szpinak - 500 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Ser Feta - 50 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżka)
- Masło - 50 g
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g
- Mleko 3,2% - 500 ml
- Makaron do lasagne - 300 g
- Ser Mozzarella - 100 g
- Ser parmezan - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Świeży szpinak umyj, osusz i posiekaj.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek.
- Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie.
- Dodaj pokruszoną fetę do szpinaku i wymieszaj, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku.
- W rondelku rozpuść masło na małym ogniu.
- Dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aż powstanie gładka masa.
- Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
- Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.
- W naczyniu żaroodpornym rozprowadź cienką warstwę sosu beszamelowego. Ułóż warstwę makaronu lasagne.
- Na przemian układaj warstwę szpinaku, beszamelu i makaronu.
- Piecz lasagne przez 30 minut w piekarniku w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Zamiast szpinaku możesz dodać dowolny rodzaj mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk