Lasagne ze szpinakiem
Opublikowano: 20.07.2021 r.
Makaron do lasagne, szpinak i ser feta to trio, które w tej wersji lasagne grają pierwsze skrzypce. Do tego czosnek, który podkręca smak, oraz aksamitny beszamel na bazie masła, mąki i mleka. Ta lasagne to prosta, ale pełna smaku, potrawa dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej i zdrowego szpinaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron do lasagne - 140 g (8 płatów)
- Szpinak - 250 g
- Ser Feta - 200 g
- Czosnek - 12 g (2 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 12 ml (1 łyżka)
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 50 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 45 g (3 łyżki)
- Mleko 1,5% - 450 ml (1,8 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, garnek mały, rózga
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej delikatnie oliwę.
- Dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż go delikatnie przez 30 sekund i dodaj posiekany szpinak.
- Całość podsmaż aż szpinak zwiędnie i zdejmij z ognia.
- Szpinak zostaw do wystygnięcia.
- w małym garnku rozpuść masło.
- Do masła dodaj sporą szczyptę gałki muszkatołowej i soli. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Podsmaż na złoto i dodaj ciepłe mleko, cały czas intensywnie mieszaj.
- Sos doprowadź do wrzenia i odstaw.
- Do szpinaku dodaj pokruszony ser feta, sporą szczyptę pieprzu oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dno naczynia żaroodpornego pokryj beszamelem. Na wierzch połóż makaron oraz szpinak Połóż następną warstwę makaronu i posmaruj ją sosem, czynności powtarzaj tak aby na koniec położyć makaron a na nim sos.
- Naczynie zakryj i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wierzch lasagne pod koniec pieczenia możesz posypać parmezanem lub mozzarellą.
Komentarz dietetyka
Lasagne ze szpinakiem jest wegetariańskim odpowiednikiem klasycznej lasagne bolognese. Danie jest wyśmienite a dzięki temu, że zawiera szpinak i ser feta zwiększają się jego walory zdrowotne. Lasagne można spożywać regularnie co dwa czy trzy tygodnie a z dodatkiem świeżej sałatki będzie jeszcze zdrowsza.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki