Lasagne z mięsem mielonym
Opublikowano: 20.06.2022 r.
Łopatka wieprzowa mielona, cebula, czosnek i passata pomidorowa to główne składniki, które nadają naszej lasagne wyjątkowy smak. Do tego dochodzi ser mozzarella, ser gouda oraz makaron do lasagne, które dopełniają całości. Smaczne i sycące danie, idealne na obiad czy kolację!
Składniki dla 6 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 700 g (mielona)
- Cebula - 150 g (2 sztuki)
- Czosnek - 30 g (6 ząbków)
- Koncentrat pomidorowy - 200 g
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 40 ml
- Mleko 3,2% - 500 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g
- Makaron do lasagne - 215 g (około 12 płatów)
- Ser Mozzarella - 125 g (nie z zalewy)
- Ser gouda - 125 g
- Masło - 25 g
- Passata pomidorowa - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, czosnek, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka, rózga, rondelek
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
- Podsmaż cebulę na oliwie. Dodaj marchewkę i smaż, aż straci kolor. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem około minutę.
- Na patelnię dodaj mięso i smaż, aż straci różowy kolor.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i passatę. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i bazylią. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
- W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i chwilę podsmaż. Następnie wlej mleko, cały czas mieszając. Dopraw gałką muszkatołową. Gotuj, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Ser mozzarella i goudę zetrzyj na tarce.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszą warstwę makaronu do lasagne.
- Na makaron wyłóż odrobinę mięsnego sosu. Wierzch posyp odrobiną sera i polej białym sosem.
- Ułóż ponownie makaron, mięso, ser i biały sos. Powtarzaj, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Wierzch dokładnie posyp serem.
- Gotową lasagne włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
- Piecz przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
Pomidory, w tym koncentraty i passaty to dobre źródło potasu w diecie.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk