Lasagne z cukinii
Opublikowano: 21.02.2022 r.
Cukinia, mielone mięso z indyka, ser mozzarella i pomidory w puszce – to główni bohaterowie naszej Lasagne z cukinii. Ta smaczna i odświeżająca wersja klasycznego dania włoskiego to świetna opcja dla miłośników warzyw i lekkiej kuchni. Cebula i czosnek dodają aromatu, a reszta składników idealnie się uzupełnia, tworząc niepowtarzalny smak.
Składniki dla 3 porcji:
- Cukinia - 300 g (1 sztuka)
- Mięso mielone z indyka - 250 g
- Ser Mozzarella - 125 g (1 kulka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Marchewka - 45 g (1 sztuka)
- Pomidory w puszce - 250 g (1 szklanka)
- Mleko 2% - 200 ml (3/4 szklanki)
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Mąka pszenna typ 500 - 15 g (1,5 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, oregano, bazylia, bazylia świeża
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, rondelek, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Cukinię pokrój w plastry, a marchew zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso, dopraw.
- Do mięsa dodaj startą marchew i pomidory z puszki.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj i podgrzewam na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą i układaj kolejno plastry cukinii, beszamelu, tartego sera i sosu mięsnego z pomidorami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 25 minut.
Komentarz dietetyka
Aby obniżyć kalorycznośc posiłku można wymienic mozzarellę na tę w wersji light lub użyć mniejszej ilości sera.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk