Lasagne z cukinią
Opublikowano: 22.09.2022 r.
Cukinia, tofu, przecier pomidorowy i mozzarella to główne składniki naszej lasagne z cukinią. W przepisie znajdziesz również cebulę, marchewkę i seler naciowy, które dodają daniu wyjątkowego aromatu. Całość jest podsmażana na oliwie z oliwek, więc możemy mówić o naprawdę wyrazistym smaku. Wszystko to składa się na wyjątkowo smaczną wariację klasycznej lasagne.
Składniki dla 6 porcji:
- Cukinia - 600 g (2 szt)
- Tofu wzbogacane wapniem - 500 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 500 g
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 45 g
- Seler naciowy - 180 g
- Pietruszka - 80 g
- Ser Mozzarella - 125 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Obierz i drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją.
- Dodaj starte na tarce tofu i smaż przez 5 minut.
- Pietruszkę i marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Dodaj warzywa do tofu i smaż przez chwilę. Następnie dodaj posiekany drobno seler naciowy.
- Zawartość patelni zalej przecierem pomidorowym i dopraw solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.
- Dokładnie wymieszaj i duś przez 10 minut na małym ogniu.
- Cukinię kroimy w cienkie plastry.
- Naczynie żaroodporne polej łyżką oliwy.
- Na spodzie ułóż jedną warstwę plastrów cukinii. Na cukinię rozprowadź dużą porcję sosu. Następnie przykryj sos cukinią. Wyłóż kolejną warstwę sosu i cukinii.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch lasagne.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która sprawdzi się na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny