Lasagne z bakłażanem
Opublikowano: 27.11.2023 r.
Bakłażan, pomidory w puszce, ser mozzarella i mięso mielone z kurczaka – to główne składniki naszej dzisiejszej lasagne. Soczysty bakłażan tworzy bazę, a pomidory w puszce dodają aromatycznego charakteru. Całość dopełniają rozpływająca się mozzarella i delikatne mięso z kurczaka. Pycha!
Składniki dla 5 porcji:
- Bakłażan - 900 g (3 sztuki)
- Cebula - 70 g (1 średnia sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Pomidory w puszce - 800 g (2 puszki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Ser parmezan - 150 g
- Ser Mozzarella - 240 g (2 opakowania)
- Mięso mielone z kurczaka - 500 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Bakłażany dokładnie umyj i pokrój w plastry.
- Plastry bakłażanów rozłóż na talerzu, posyp solą i odstaw na godzinę.
- Czosnek i cebulę obierz oraz drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij na niej cebulę oraz czosnek, następnie dodaj mięso i smaż przez około 10 minut.
- Na patelnię dodaj pomidory z puszki, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Całość wymieszaj i duś kilka minut, aż sos delikatnie zredukuje się.
- Na koniec sos pomidorowy dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Wcześniej posolone bakłażany przepłucz pod wodą i osusz je ręcznikiem papierowym.
- Następnie na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż na niej bakłażany z dwóch stron na złoty kolor.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę bakłażanów, następnie posmaruj je sosem pomidorowym, ułóż kilka plastrów mozzarelli oraz posyp je niewielką ilością parmezanu. Czynność tę powtórz do momentu wykorzystania wszystkich produktów. Ostatnią warstwę lasagne powinny stanowić bakłażany, kawałki mozzarelli oraz parmezan.
- Lasagne z bakłażanem piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.
- Upieczoną lasagne podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Lasagne z bakłażanem to doskonała propozycja na pyszny obiad. Bakłażan, który zastępuje makaron w lasagne, stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny