Lasagne wegetariańska
Opublikowano: 13.10.2021 r.
Bakłażan, dynia hokkaido i pomidory w puszce to trio, które nadaje tej lasagne wyjątkowy smak i kolor. Dodaj do tego ser mozzarella, a także parmezan dla odrobiny luksusu. Całość dopełnia aromatyczny sos z mleka, masła i mąki. Ta wegetariańska wersja lasagne to połączenie zdrowia i smaków, które nie zawiodą nawet największych mięsożerców.
Składniki dla 10 porcji:
- Makaron do lasagne - 250 g
- Bakłażan - 300 g (1 średnia sztuka)
- Pomidory w puszce - 800 g
- Ser Mozzarella - 100 g
- Mleko 3,2% - 600 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Ser parmezan - 100 g
- Dynia hokkaido - 200 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Dynie pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj dynię i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, smaż na średnim ogniu, aż dynia będzie rumiana.
- Pokrój bakłażana w plastry wzdłuż całego warzywa. Obierz cebulę z łuski i podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj pomidory i duś 10-15 minut, dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia składników, zmniejsz ogień i wlej mleko, wymieszaj dokładnie rózgą. Zwiększ ogień i cały czas mieszając gotuj aż zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem.
- W blaszce wyłóż na spód płaty makaronu, na nich umieść sos beszamelowy, na nim ułóż bakłażana, bakłażana polej połową sosu pomidorowego, następnie ułóż płaty makaronu, na nie wyłóż beszamel, umieść na nim dynię, na niej wyłóż resztę sosu pomidorowego, na nim połóż mozzarellę, przykryj płatami makaronu, wyłóż sos beszamelowy, zetrzyj na niego parmezan.
- Lasagne piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.
- Upieczoną lasagnę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Lasagne wegetariańska to doskonały pomysł na bez mięsne danie. Zapiekanka ma dużo błonnika, zawiera także wiele cennych witamin i składników mineralnych. Dania warzywne powinny pojawiać się w naszej diecie co najmniej 2-3 razy w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny