Lasagne bolognese
Opublikowano: 24.05.2021 r.
Makaron do lasagne, mięso mielone wieprzowo-wołowe, przecier pomidorowy i parmezan – to cztery kluczowe składniki, które sprawiają, że Lasagne bolognese jest tak wyjątkowa. Ten klasyczny włoski przysmak łączy warstwy soczystego mięsa, aromatycznego sosu pomidorowego i kremowego sera, tworząc danie, które zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 8 porcji:
- Makaron do lasagne - 320 g (8 płatów)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Seler naciowy - 150 g (3 łodygi)
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 400 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g (1 i 3/4 szklanki)
- Ser parmezan - 100 g (1 duży kawałek)
- Przyprawy - oregano, bazylia
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa
Przepis krok po kroku
- Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, seler naciowy oraz startą marchewkę.
- Podsmażaj 2-3 minuty i dodaj mięso.
- Kiedy mięso będzie usmażone dodaj passatę pomidorową i dopraw.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą (dno i brzegi).
- Ułóż pierwszą warstwę płatów lasagne, posmaruj sosem i przykryj kolejną warstwą makaronu.
- Powtarzaj, do skończeniu sosu.
- Wierzch posyp tartym parmezanem.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 min, po czym przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze 25-30 min.
Komentarz dietetyka
Ze względu na brak beszamelu, lasagne z tego przepisu jest mniej kaloryczna i lepiej strawna niż tradycyjna lasagne, dlatego będzie bardziej odpowiednia dla osób odchudzających się. Mięso wołowo-wieprzowe warto zamienić na drobiowe, a dodatek sera ograniczyć do minimum.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk