Lasagne
Opublikowano: 12.05.2021 r.
Makaron z semoliny, mięso mielone z kurczaka, przecier pomidorowy i ser mozzarella – oto kluczowe składniki, które tworzą klasyczną włoską lasagne. Ta pyszna zapiekanka to połączenie delikatnego makaronu, aromatycznego kurczaka, gęstego sosu pomidorowego i ciągnącego się sera, które z pewnością zadowoli Twoje podniebienie.
Składniki dla 6 porcji:
- Makaron z semoliny - 204 g (12 płatów)
- Mięso mielone z kurczaka - 500 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 500 g (1 opakowanie)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Marchewka - 45 g (1 szt)
- Seler naciowy - 180 g (4 łodygi)
- Pietruszka - 80 g (1 szt)
- Ser Mozzarella - 125 g (1 opakowanie)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, duży garnek, tarka, duża miska, czajnik
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Obierz i drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją.
- Dodaj mielone mięso i smaż przez 7 minut.
- Pietruszkę i marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Dodaj warzywa do mięsa i smaż przez chwilę. Następnie dodaj posiekany drobno seler naciowy.
- Zawartość patelni zalej przecierem pomidorowym i dopraw solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.
- Dokładnie wymieszaj i duś przez 10 minut na małym ogniu.
- W czajniku zagotuj wodę i przelej ją do dużej miski.
- Każdy płat makaronu zamocz we wrzątku przez kilkanaście sekund, by zmiękł.
- Naczynie żaroodporne polej 1 łyżką oliwy.
- vNa spodzie ułóż jedną warstwę makaronu. Na makaron rozprowadź dużą porcję sosu.
- Następnie przykryj ją rozmoczonymi płatami makaronu.
- Wyłóż kolejną warstwę sosu i makaronu.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch lasagne.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Komentarz dietetyka
Lasagne to dobry pomysł na obiad. Warto jednak zadbać, by używać do jej wykonania chudego mięsa.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny