Langustynki
Opublikowano: 26.05.2021 r.
Langustynki, oliwa z oliwek, czosnek, natka pietruszki – to składniki, które sprawiają, że ten przepis jest absolutnym hitem. Dodaj do tego świeżą bazylię i czerwoną papryczkę chili, a Twoje langustynki będą miały wyjątkowy smak i aromat. To idealna kombinacja, która przyniesie Ci prawdziwie śródziemnomorską ucztę na talerzu.
Składniki dla 3 porcji:
- Langustynki - 1000 g
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Natka pietruszki - 80 g (2 pęczki)
- Czosnek - 60 g (4 łyżki)
- Bazylia świeża - 5 g (1 garść)
- Papryczka chili czerwona świeża - 20 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, sok z cytryny
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekany czosnek i papryczkę.
- Langustynki umyj i dobrze powycieraj. Delikatnie posyp je solą i włóż na patelnię. Zalej 1/4 szklanki wody.
- Natkę pietruszki i bazylię drobno posiekaj i dodaj na patelnię. Duś wszystko przez 5 minut.
- Gotowe danie skrop sokiem z cytryny.
Komentarz dietetyka
Langustynki są świetnym źródłem cynku i selenu, dlatego powinny gościć w menu jak najczęściej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny