Langosz
Opublikowano: 29.05.2021 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże i jogurt grecki - to kluczowe składniki każdego porządnego langosza. Dodaj do tego odrobinę cukru i ser gouda, a całość zasmaż na chrupiąco w oleju rzepakowym. Brzmi smakowicie? Przepis jest prosty, a efekt to pyszne, złociste placki, które idealnie pasują na każdy posiłek.
Składniki dla 3 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (2 pełne szklanki)
- Drożdże świeże - 15 g
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 500 ml
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 150 ml (1 opakowanie)
- Ser gouda - 50 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska, wałek, miseczka
Przepis krok po kroku
- Do szklanki ciepłej wody dodaj drożdże, 1 łyżkę mąki i cukier. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i powoli wlewaj zaczyn. Wszystko dokładnie wyrób rękami, by powstało spójne ciasto.
- Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Podziel ciasto na 6 małych części i uformuj z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkuj na bardzo płaski i cienki placek.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż każdy placek po 1 minucie z obu stron.
- Podawaj każdy placek posmarowany jogurtem i posypany serem
Komentarz dietetyka
Te placki nie będą odpowiednie dla osób na diecie lekkostrawnej. By były bardziej wartościowe dobrze jest podawać je z warzywami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny