Lane kluski na rosole
Opublikowano: 10.02.2022 r.
Mąka pszenna, jajka i mleko to podstawa lanych klusek na rosole, które doskonale uzupełniają aromatyczny wywar z udek kurczaka. Dodatkowo smak wzbogacą marchewka i pietruszka, a całość podkreśli cebula. Ten prosty zestaw składników tworzy pyszne danie, które kusi swoim klasycznym, domowym smakiem.
Składniki dla 10 porcji:
- Udko kurczaka ze skórą - 300 g
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Pietruszka - 200 g (2 małe sztuki)
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Jajko - 3 szt.
- Mleko 3,2% - 200 ml (1 niepełna szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- W garnku umieść udka z kurczaka, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę (około 2 litrów) i gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut.
- Obierz marchew, pietruszkę i przekrój na pół.
- Obierz cebulę i opal nad palnikiem lub podsmaż na patelni.
- Dodaj warzywa do zupy, dodaj łyżkę soli i gotuj jeszcze 60 minut.
- Po tym czasie przecedź bulion.
- W misce wymieszaj mąkę pszenną, jajka, mleko i sól.
- Ciasto powinno być bardzo gęste.
- Do gotującego się rosołu partiami nakładaj kluski łyżką.
- Gotuj, aż kluski wypłyną.
- Oddziel mięso od kości.
- Pokrój marchew w mniejsze kawałki i podawaj kluski z bulionem i warzywami.
Komentarz dietetyka
Lane kluski na rosole to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one jednak szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Pszenne kluski są lekko strawne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny