Lane kluski do rosołu

Opublikowano: 07.11.2022 r.
Jajka, mąka pszenna i bulion drobiowy to kluczowe składniki lanych klusek, które idealnie dopełnią Twój domowy rosół. Ta prosta kombinacja daje niezwykle smaczny efekt, a przygotowanie ich zajmie tylko kilka minut. Poznaj prosty sposób na lane kluski, które Twoja rodzina pokocha od pierwszej łyżki!
Składniki dla 2 porcji:
- Bulion drobiowy - 750 g (3 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę i dodaj jajka.
- Wymieszaj za pomocą łyżki, blendera lub miksera na idealnie gładkie ciasto.
- W garnku zagotuj bulion.
- Do gotującego się rosołu powoli wlewaj ciasto, cienką strużką.
- Po ok. 1,5 minuty zamieszaj bulion i wyłącz palnik.
Komentarz dietetyka
Kluski można przygotować też w wersji bezglutenowej, wykorzystując mieszankę mąk bezglutenowych.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk