Lahmacun na drożdżach
Opublikowano: 03.02.2022 r.
Mąka pszenna, drożdże suche, oliwa z oliwek, mielony comber jagnięcy, czerwona papryka oraz cebula - to kluczowe składniki lahmacun na drożdżach. Te tureckie placki zachwycają chrupiącym spodem i intensywnym, mięsnym nadzieniem z nutą świeżych warzyw. Proste składniki, a efekt smakowy niesamowity!
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 175 g
- Drożdże suche - 3 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Comber jagnięcy - 250 g (mielony)
- Papryka czerwona - 100 g
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, sitko
Przepis krok po kroku
- Zagrzej 125 ml wody (powinna być ciepła).
- Do miski przesiej mąkę i pół łyżki soli. Wsyp drożdże.
- Dolewaj powoli wodę i za pomocą ręki lub widelca mieszaj ciasto.
- Dolej także stopniowo oliwę, także wyrabiając ciasto.
- Całość wyrabiaj na stolnicy, aż ciasto będzie gładkie. Może to zająć około 5 minut.
- Ciasto włóż z powrotem do miski. Posmaruj oliwą z wierzchu i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do ciepłego miejsca.
- Mięso wymieszaj z posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i papryką ostrą.
- Do mięsa dodaj bardzo drobno pokrojoną paprykę oraz cebulę - wymieszaj.
- Gdy ciasto urośnie, wyłóż je na stolnicę. Wyrób ciasto przez około minutę.
- Nagrzej piekarnik na 250 st. C.
- Ciasto podziel na 4 kawałki. Z każdego zrób kulkę, a następnie rozwałkuj. Każda pizza powinna mieć średnicę 23 cm. Pizze będą się piekły oddzielnie (jedna po drugiej).
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, posyp mąką. Ułóż na niej pizzę. Na pizzy wyłóż 1/4 część mięsa z warzywami. Rozsmaruj równomiernie.
- Każdą pizzę piecz około 10 minut.
Komentarz dietetyka
Lahmacun dostarczy każdego makroskładnika. Posiłek zapewni podaż węglowodanów, tłuszczu i białka.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości