Kwaśnica góralska

Opublikowano: 30.04.2025 r.
Wędzone żeberka wieprzowe, kiszona kapusta i ziemniaki - to trio, które czyni kwaśnicę góralską prawdziwym królem górskich smaków. Ten tradycyjny, sycący gulasz to kwintesencja polskiej kuchni z południa. Do kapuścianego czarodziejstwa dorzucamy trochę cebuli, i mamy idealny rozgrzewający posiłek, szczególnie na chłodne dni.
Składniki dla 5 porcji:
- Wędzone żeberka wieprzowe - 500 g
- Kapusta kiszona - 800 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Ziemniaki późne - 450 g (6 sztuk)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę drobno posiekaj, żeberka podziel na mniejsze kawałki, kapustę poszatkuj.
- Na dno garnka wrzuć cebulę i chwilę podsmażaj, dodaj żeberka, kapustę razem z sokiem i zalej wodą do ok. 3/4 wysokości garnka.
- Zagotuj i dodaj przyprawy. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 1 h.
- Ziemniaki obierz, pokrój na połówki lub ćwiartki i ugotuj.
- Ugotowane ziemniaki razem z wodą dodaj do garnka z zupą.
- Wymieszaj i dopraw do smaku.
Komentarz dietetyka
Kwaśnica góralska to zupa dość ciężkostrawna, dlatego osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi powinny uważać na jej zbyt duże ilości.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk