Kuskus po arabsku
Opublikowano: 23.11.2021 r.
Kasza kuskus, świeży pomidor, chrupiący ogórek, czerwona papryka i cebula oraz garść natki pietruszki to podstawowe składniki, które tworzą smakowity kuskus po arabsku. Całość dopełnia oliwa z oliwek i sok z cytryny, nadając daniu wyjątkowy, orzeźwiający smak.
Składniki dla 2 porcji:
- Kasza kuskus - 125 g (1/2 szklanki)
- Pomidor - 120 g (1 sztuka)
- Ogórek - 100 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 140 g (1 sztuka)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Natka pietruszki - 40 g (1 garść)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Sok z cytryny - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- czajnik
Przepis krok po kroku
- Kaszę kuskus przesyp do filiżanki i zalej gorącą wodą, poczekaj aż napęcznieje.
- Warzywa pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z kaszą.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość obficie posyp posiekaną natką pietruszki i skropl sokiem z cytryny.
Komentarz dietetyka
Kuskus po arabsku inaczej tabbouleh, czyli idealny pomysł na drugie śniadanie lub lunch, który doda Ci energii do końca dnia.
~ Oliwia Gawron, dietetyk