Kurtosze
Opublikowano: 22.06.2021 r.
Masło, mleko, świeże drożdże i mąka pszenna to absolutna podstawa pysznych kurtoszy, czyli słynnych węgierskich kominków. W przepisie znajdziesz także trochę cukru trzcinowego dla naturalnej słodyczy oraz wanilinowy dla aromatu. Do tego wszystkiego dodajemy żółtka jajek, które nadają ciastu odpowiedniej konsystencji.
Składniki dla 3 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 400 g (2 i 1/2 szklanki)
- Mleko 2% - 100 ml (3/5 szklanki)
- Żółtko jajka - 2 szt. (2 żółtka rozmiar M)
- Cukier trzcinowy - 40 g
- Cukier - 50 g (1/4 szklanki)
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Masło klarowane - 12 g (1 i 1/2 łyżeczki)
- Sól - 1 g (1/4 łyżeczki)
- Drożdże świeże - 33 g (1/3 opakowania)
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, stolnica, sitko, drewniana łyżka, wałek stalowy, szklane pojemniczki
Przepis krok po kroku
- Masło roztop.
- W misce umieść 50 ml letniego mleka. Następnie rozkrusz drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i całość wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 min.
- Po tym czasie w dużej misce umieść pozostałą przesianą mąkę, pozostały cukier, cukier wanilinowy i sól. Wymieszaj i dodaj letnie mleko, żółtka, ostudzone masło i rozczyn. Wstępnie wymieszaj drewnianą łyżką, a potem wyłóż na stolnice i dobrze zagnieć (ok. 10 minut). Odłóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 60 min w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie wyciągnij ciasto na podsypaną mąką stolnicę i podziel na mniejsze kawałki. Rozwałkuj każdy z nich i potnij na cieńsze paski.
- Stalowy wałek delikatnie nasmaruj masłem klarowanym (tylko środek, a same brzegi nie, bo tam zaczepia się początek i koniec kołacza). Zacznij nawijać rozwałkowane paski ciasta na wałek. Paski muszą do siebie mocno przylegać. Ciasto obtocz w brązowym (trzcinowym) cukrze.
- Piekarnik rozgrzej do 185 stopni. W piekarniku umieść dwa szklane pojemniki (lub inne żaroodporne naczynia) i umieść na nich końcówki wałka z ciastem (ciasto nie może dotykać blachy). Piecz ok. 20 minut (do mocnego zarumienienia).
- Przygotuj następne kołacze w ten sam sposób.