Kurki w śmietanie
Opublikowano: 29.09.2021 r.
Kurki świeże, cebula, śmietana 18% i masło – to główne składniki, które sprawią, że ten przepis na kurki w śmietanie stanie się Twoim ulubionym. Kurki, odpowiednio przygotowane z cebulą i maślanym posmakiem, zanurzone w kremowej śmietanie, tworzą danie, które zachwyca prostotą i wyrazistym smakiem.
Składniki dla 8 porcji:
- Kurki świeże - 500 g
- Czosnek - 70 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Śmietana 18% - 300 g
- Masło - 100 g (Pół kostki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Kurki umyj dokładnie, cebulę i czosnek obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło i podduś na nim kurki wraz z cebulą i czosnkiem. Dodaj 50 ml wody i duś pod przykryciem 10 minut.
- Gdy kurki zmiękną zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, wymieszaj szybko sos, dopraw solą i pieprzem oraz natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Kurki w śmietanie są wyrobem wysoko kalorycznym. Dodatek śmietany sprawia że sos nie jest odpowiedni dla osób na diecie redukcyjnej. Jeśli chcesz ograniczyć kaloryczność sosu przygotuj go z dodatkiem jogurtu naturalnego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny