Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Opublikowano: 12.04.2024 r.
Piersi kurczaka, szpinak, masło, czosnek, śmietana i serek topiony – to kluczowe składniki kurczaka ze szpinakiem w sosie śmietanowym. Idealne połączenie mięsa z delikatnym, kremowym sosem i aromatycznym czosnkiem sprawi, że danie jest pyszne i sycące. Lekka, śmietanowa baza harmonizuje z wyrazistym smakiem szpinaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Szpinak - 200 g
- Masło - 30 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Śmietana 18% - 200 g
- Serek topiony śmietankowy - 100 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, praska do czosnku, duży talerz
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi kurczaka pokrój w paski, posyp je solą i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor.
- Następnie mięso zdejmij z patelni i pozostaw na niej wytopiony tłuszcz z sosem.
- Na patelnię dodaj masło i podsmaż na nim oczyszczony szpinak. Szpinak dopraw do smaku pieprzem oraz przeciśnięty przez praskę czosnkiem.
- Gdy woda ze szpinaku odparuje, na patelnię dodaj śmietankę oraz pokrojony w kostkę serek topiony. Całość duś na patelni ciągle mieszając sos.
- Gotowy sos szpinakowy dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
- Usmażonego kurczaka dodaj do sosu, wymieszaj i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Kurczak stanowi doskonałe źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny