Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Opublikowano: 02.05.2022 r.
Piersi kurczaka, suszone pomidory, szpinak i śmietanka kremowa – to cztery główne składniki, które sprawią, że Twoje danie będzie nie tylko pyszne, ale też soczyste i kremowe. W połączeniu z parmezanem i czosnkiem tworzą wyjątkowo smakowitą kombinację. Jeśli masz te składniki pod ręką, możesz wyczarować coś naprawdę wyjątkowego!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Cebula - 100 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Czosnek - 15 g
- Suszone pomidory - 80 g
- Śmietanka kremowa 36% - 300 ml
- Szpinak - 200 g
- Ser parmezan - 80 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz ją solą i pieprzem.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.
- Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.
- Na patelnię wrzuć mięso i podsmaż z każdej strony przez 5 minut.
- Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.
- Pomidory pokrój w paseczki i dodaj na patelnię.
- Dodaj śmietankę, parmezan i przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny