Kurczak ze szparagami
Opublikowano: 26.01.2023 r.
Piersi kurczaka, chrupiące szparagi, kolorowe pomidorki koktajlowe i kremowa śmietana - to klucz do przygotowania pysznego dania: Kurczak ze szparagami. Danie jest lekko kremowe dzięki jogurtowi i śmietanie, z aromatyczną nutką czosnku i cebuli czerwonej. Całość posypana serkiem parmezan i świeżą natką pietruszki.
Składniki dla 1 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 100 g
- Makaron penne - 40 g
- Szparagi - 150 g
- Cebula czerwona - 50 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Czosnek - 10 g
- Śmietana 18% - 20 g
- Jogurt naturalny 2% - 50 g
- Ser parmezan - 20 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Pomidory koktajlowe - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, bazylia, przyprawa do kurczaka, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Pokrój fileta z piersi z kurczaka na drobne kawałki, przełóż do miseczki i przypraw.
- W międzyczasie ugotuj makaron.
- Następnie umyj szparagi, odłam twarde końce łodyg i ugotuj w gorącej wodzie.
- Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek.
- Dodaj kawałki piersi z kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dodaj mniejsze kawałki szparagów.
- Całość zalej śmietaną i jogurtem naturalnym.
- Następnie dodaj makaron, delikatnie zamieszaj.
- W międzyczasie zetrzyj na tarce parmezan, dodaj go do makaronu i dokładnie wymieszaj.
- Natkę pietruszki posiekaj, pomidorki przekrój na pół i dodaj do makaronu.
Komentarz dietetyka
Przed przygotowaniem potrawy śmietanę i jogurt naturalny najlepiej wyciągnij chwilkę prędzej z lodówki.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk