Kurczak z woka po chińsku
Opublikowano: 29.11.2021 r.
Piersi kurczaka, oliwa z oliwek, kolorowa papryka i cebula to główne składniki, które sprawiają, że kurczak z woka po chińsku staje się niezapomnianym daniem. Dzięki prostemu połączeniu tych składników danie zyskuje wyjątkowy smak i kolory, które ożywią każde podniebienie.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Papryka czerwona - 250 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, ocet ryżowy, papryczka chilli świeża, curry, chilli, imbir mielony, trawa cytrynowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, miseczka, wok
Przepis krok po kroku
- W woku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w piórka cebulę.
- Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli.
- Podsmaż przez 5 minut.
- Marchewki obierz, wraz z papryką pokrój je w słupki i dodaj do mięsa.
- Całość smaż przez 15 minut.
- W miseczce zmieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i przyprawy.
- Powstały sos wlej do mięsa i smaż kolejne 10 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, pełna białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny