Kurczak z warzywami
Opublikowano: 29.05.2021 r.
Piersi kurczaka, kilka różyczek brokułów, marchewka i trochę kalafiora to podstawa naszego przepisu na kurczaka z warzywami. Dodaj do tego pół cebuli i łyżkę oliwy z oliwek, a już masz w rękach zestaw na pyszne i zdrowe danie.
Składniki dla 1 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 100 g (1 filet)
- Brokuły - 150 g (kilka różyczek)
- Marchewka - 45 g (1 sztuka)
- Kalafior - 150 g (kilka różyczek)
- Cebula - 50 g (pół sztuki)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - pieprz, majeranek, tymianek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Warzywa kroimy na mniejsze kawałki.
- Mięso i warzywa obtaczamy w oliwie i przyprawach.
- Układamy w naczyniu żaroopornym i pieczemy ok. 30-35 minut w 190 stopniach.
Komentarz dietetyka
Kurczak z warzywami to idealny pomysł na obiad dla osób odchudzających się. Mogą z niego skorzystać również osoby z cukrzycą, nadciśnieniem, podwyższonym cholesterolem.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk