Kurczak z warzywami na patelni
Opublikowano: 31.03.2023 r.
Piersi kurczaka, mrożone warzywa na patelnię, oliwa z oliwek i koncentrat pomidorowy – oto przepis na szybki i smaczny obiad prosto z patelni. To minimalistyczne danie, które nie tylko napełni brzuszek, ale też nie zajmie wiele czasu w kuchni. Idealne na dni, gdy nie chce się spędzać godzin na gotowaniu.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Mrożone warzywa na patelnię - 450 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Koncentrat pomidorowy - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Mięso umieść w misce, dodaj łyżkę oliwy i przyprawy: zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.
- Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i wyłóż na nią kurczaka. Podsmaż, aż zrobi się złoty i odłóż na talerz.
- Na tę samą patelnię wyłóż zamrożone "warzywa na patelnię". Podsmażaj, aż zmiękną.
- Dodaj do warzyw przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Wlej 100 ml wody, dodaj kurczaka i przykryj patelnie pokrywką. Duś przez 10 minut.
- Od razu podawaj.
Komentarz dietetyka
Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk