Kurczak z szynkowara
Opublikowano: 19.11.2022 r.
Piersi kurczaka, olej rzepakowy i żelatyna - to główne składniki, które całkowicie odmieniają znanego nam kurczaka. W szynkowarze zyskuje zupełnie nowy wymiar! W tym przepisie mięso kurczaka połączone z odpowiednią dawką żelatyny tworzy delikatne, soczyste kąski idealne jako dodatek do kanapek lub jako samodzielne danie.
Składniki dla 100 porcji:
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 1000 g (4 sztuki)
- Żelatyna - 125 g (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra
Liczba porcji: 100
Będziesz potrzebować:
- szynkowar
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 100 ml.
- Olej wymieszaj w misce z przyprawami.
- Mięso pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do marynaty. Odstaw na dobę do lodówki.
- Żelatynę wymieszaj z wodą i zalej mięso.
- Całość przełóż do woreczka, usuń powietrze i szczelnie zamknij.
- Mięso przełóż do szynkowara, gotuj mięso przez 2 godziny w 80 st. C.
- Ostudź mięso i pokrój na mniejsze kawałki.
Komentarz dietetyka
Możesz postawić na dowolne mięso, idealnie sprawdzi się kurczak i indyk.
~ Oliwia Gawron, dietetyk