Kurczak z ryżem w sosie

Opublikowano: 26.04.2025 r.
Udko kurczaka bez skóry, cebula, marchewka, ryż do risotto, passata pomidorowa i bulion drobiowy – te składniki są podstawą naszego dania: kurczaka z ryżem w pysznym sosie. Znalezienie idealnej równowagi smaków gwarantują świeże warzywa i aromatyczny bulion, które razem z delikatnym mięsem kurczaka tworzą danie, które zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 5 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 1200 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Marchewka - 200 g (1 duża sztuka)
- Por - 100 g
- Ryż do risotto - 200 g
- Passata pomidorowa - 400 g
- Bulion drobiowy - 500 g (2 szklanki)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Pora pokrój w talarki.
- Udka kurczaka dopraw solą i pieprzem.
- Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż.
- Dodaj masło i pokrojone w kostkę warzywa.
- Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem.
- Na warzywach ułóż kurczaka.
- Wlej bulion i passatę pomidorową.
- Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
- Podawaj na dużym talerzu.
Komentarz dietetyka
Kurczak z ryżem w sosie to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera średnią ilość kalorii i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Danie można przygotować także z ryżem brązowym.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny