Kurczak z pieczarkami i szpinakiem

Opublikowano: 20.04.2025 r.
Piersi z kurczaka, pieczarki, szpinak, śmietanka kremowa – to tylko niektóre ze składników tego prostego, ale pysznego przepisu. Kurczak z pieczarkami i szpinakiem to danie, które łączy delikatność mięsa z aromatycznym smakiem warzyw. Idealne na szybki obiad czy kolację, kiedy masz ochotę na coś sycącego, ale łatwego do przygotowania.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Czosnek - 5 g
- Szpinak - 160 g
- Pieczarki - 300 g
- Cebula - 100 g
- Masło - 10 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Sos sojowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa, lodówka
Przepis krok po kroku
- Filety kurczaka rozbij lekko tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem, oregano oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem suszonym, odłóż na 20 minut do lodówki.
- Szpinak i pieczarki opłucz i osusz. Na większą patelnię włóż pokrojone pieczarki i smaż przez około 5 minut, aż zmiękną i odparują z wody.
- Następnie dodaj do nich pół masła, dopraw solą, pieprzem i smaż przez około 3 minuty. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i dalej smaż przez około 4 minuty, aż składniki się zrumienią. Odłóż na talerz.
- Na tę samą patelnię wlej oliwę i gdy będzie gorąca, włóż kurczaka. Obsmaż z dwóch stron po około 6-7 minut z każdej (w zależności od grubości fileta, grubsze trochę dłużej), następnie wlej śmietankę, dodaj sos sojowy i zagotuj.
- Cały czas gotując sos, dodaj na patelnię pieczarki z cebulą oraz szpinak. Przemieszaj sos i po zagotowaniu odstaw z ognia.
- Podawaj filety pokrojone w plastry i polane sosem ze świeżymi ziołami.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny