Kurczak z pieczarkami i makaronem

Opublikowano: 15.06.2025 r.
Makaron penne, soczyste piersi kurczaka i aromatyczne pieczarki to podstawa tego przepisu. Całość dopełniają kremowa śmietanka i odrobina masła, tworząc gładki, jednolity sos. To proste danie zadowoli każdego smakosza!
Składniki dla 3 porcji:
- Makaron penne - 300 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Pieczarki - 300 g (10 średnich sztuk)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Masło - 30 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu.
- Ugotowany makaron przecedź na sicie.
- Mięso umyj, oczyść z błonek i pokrój w kostkę.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Następnie na patelnię dodaj mięso oraz pieczarki i podsmaż.
- Śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj ją na patelnię z pieczarkami oraz mięsem. Sos duś bez przykrycia do momentu, aż nadmiar wody zredukuje się.
- Gotowy sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Następnie wymieszaj go z ugotowanym makaronem.
- Kurczaka z pieczarkami i makaronem podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Kurczak z pieczarkami i makaronem to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe. Pieczarki stanowią doskonałe źródło składników odżywczych oraz nadają potrawom charakterystyczny smak.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny