Kurczak z orzechami nerkowca
Opublikowano: 13.07.2021 r.
Piersi z kurczaka, chrupiące orzechy nerkowca, kolorowa czerwona papryka, soczysta cebula i aromatyczny szczypiorek tworzą bazę tego przepisu. Całość idealnie skomponowana z marchewką, podsmażona na oliwie z oliwek i uzupełniona sosem sojowym. To połączenie smaków sprawia, że danie jest naprawdę sycące i pełne różnorodnych tekstur.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Orzechy nerkowca - 100 g
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Szczypiorek - 45 g (pęczek)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Sos sojowy - 90 ml (6 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra, mielony czosnek, trawa cytrynowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, patelnia beztłuszczowa, miseczka
Przepis krok po kroku
- Mięso oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zarumieni dodaj mięso. Całość przypraw imbirem, ostrą papryką, solą i pieprzem.
- Orzechy nerkowca podpraż na suchej patelni. Następnie dodaj do pozostałych składników.
- Marchew obierz i pokrój wraz z papryką na mniejsze kawałki. Dodaj do pozostałych składników na patelni. Całość smaż przez 15 minut.
- W miseczce zmieszaj sos sojowy, cukier, czosnek suszony i trawę cytrynową. Całość wlej na patelnię i dokładnie wymieszaj.
- Gotowe danie podawaj posypane szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowy przepis na obiad, warto jednak dodać do niego źródło błonnika i świeże warzywa.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny