Kurczak z makaronem w sosie
Opublikowano: 22.08.2023 r.
Piersi kurczaka, soczyste pieczarki i kremowa śmietanka 30% – to główne składniki kurczaka z makaronem w sosie, który zaspokoi Twój głód. Dodaj do tego aksamitny serek topiony śmietankowy, odrobinę czosnku i cebuli oraz makaron tagliatelle, a otrzymasz danie, które znajdzie się w centrum każdego, pysznego obiadu.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Pieczarki - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Serek topiony śmietankowy - 100 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Makaron tagliatelle - 280 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, bazylia świeża, sos słodki chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Piersi z kurczaka umyj i osusz. Następnie pokrój w kostkę.
- Pieczarki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Cebulę obierz i pokrój w małą kosteczkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Wlej na patelnię olej. Podgrzej i dodaj kurczaka, pieczarki, cebulę oraz czosnek.
- Dodaj przyprawy: po pół łyżeczki ziół, słodkiej papryki, łyżkę sosu słodkie chilli, soli i dużą szczyptę pieprzu.
- Smaż, aż mięso nie będzie już surowe.
- Dodaj na patelnię śmietankę i pokrojony serek topiony. Gotuj razem, aż serek się rozpuści.
- W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, tak by był al dente.
- Ugotowany makaron przełóż na patelnię z sosem.
- Dokładnie wymieszaj i podawaj.
Komentarz dietetyka
W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu. Jako produkt niskokaloryczny szczególnie chętnie wybierany jest podczas stosowania diety niskokalorycznej.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk