Kurczak z makaronem ryżowym
Opublikowano: 29.11.2021 r.
Przepis na kurczaka z makaronem ryżowym i warzywami idealnie sprawdzi się jako posiłek na obiad lub kolację. Danie jest aromatyczne i gwarantuję, że zachwyci nie jedno podniebienie.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron ryżowy - 200 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 250 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Cukinia - 300 g (1 cukinia)
- Marchewka - 45 g (1 marchew)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Sos sojowy - 20 ml (2 łyżki)
- Sezam nasiona - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir mielony, czosnek granulowany
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Makaron ryżowy ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Cebulę pokrój w kostkę, cukinią w plastry, a marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Rozgrzej w dużej patelni oliwę i podsmaż na niej cebulę na złoty kolor.
- Następnie dodaj kurczaka i dopraw imbirem i czosnkiem.
- Smaż mięso na małym ogniu około 5 minut.
- Następnie dodaj marchew i cukinię i smaż dalej.
- Opcjonalnie możesz wlać trochę wody.
- Pod koniec dodaj sos sojowy.
- Na koniec do całości dodaj makaron ryżowy, dokładnie wymieszaj i potrzymaj jeszcze chwilę na patelni.
- Danie przełóż na talerze i posyp sezamem.
Komentarz dietetyka
Danie jest przygotowane z wartościowych składników, a dodatkowo ma niski indeks glikemiczny dlatego sprawdzi się u cukrzyków.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk