Kurczak z gorgonzolą

Opublikowano: 13.06.2025 r.
Piersi kurczaka, śmietanka kremowa i ser gorgonzola to kluczowe składniki, które sprawiają, że ten przepis jest wyjątkowy. Delikatne mięso kurczaka pokryte bogatym, kremowym sosem z roztopionym serem gorgonzola to połączenie, które zadowoli każdego miłośnika dobrego jedzenia.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Śmietanka kremowa 30% - 180 g
- Ser gorgonzola - 100 g
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Z mięsa usuń błonki i pokrój je na cienkie paski. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso na każdej strony. Następnie przełóż je na talerz.
- Na patelnię wlej śmietankę i gotuj ją na średniej mocy palnika.
- Gorgonzolę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj ją na patelnię ze śmietanką i dokładnie wymieszaj. Składniki podgrzewaj do momentu, aż ser się roztopi.
- Następnie na patelnię dodaj mięso z piersi kurczaka i duś około 2-3 minuty.
- Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
- Pod koniec duszenia na patelnię dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.
- Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Kurczak z gorgonzolą to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso z piersi kurczaka stanowi doskonale źródło łatwoprzyswajalnego białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny