Kurczak z cukinią i papryką
Opublikowano: 15.10.2023 r.
Piersi kurczaka, cukinia i czerwona papryka - to trio, które tworzy podstawę tego smacznego dania. Do tego prosty i lekki jogurt naturalny, a całość doprawiona odrobiną oleju rzepakowego. Taki zestaw sprawia, że potrawa jest nie tylko zdrowa, ale i niesamowicie apetyczna.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Cukinia - 250 g (1 średnia sztuka)
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża sztuka)
- Jogurt naturalny 2% - 50 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Kurczaka oczyść z błonek, pokrój w kostkę i dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką oraz papryką ostrą.
- Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski.
- Kurczaka usmaż na rozgrzanym oleju i przełóż go do miseczki.
- Następnie na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć cukinię oraz paprykę, dodaj pół szklanki wody. Całość wymieszaj, dopraw do smaku przyprawami i duś około 15 minut, aby warzywa zmiękły.
- Na patelnię dodaj podsmażone wcześniej mięso, składniki wymieszaj i odstaw na 4 minuty z palnika.
- Po tym czasie dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.
- Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Kurczak z cukinią i papryką to doskonała propozycja na pożywne danie obiadowe. Warzywa wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny