Kurczak z cukinią

Opublikowano: 15.03.2021 r.
Piersi kurczaka, cukinia, czosnek i posiekany koperek tworzą pyszne i aromatyczne połączenie w tym prostym daniu. Wszystko podsmażone na oleju rzepakowym to gwarancja, że mięso będzie soczyste, a cukinia zachowa swój delikatny smak i chrupkość. Taki zestaw składników sprawi, że przygotowanie tego dania będzie szybkie i nieskomplikowane.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g (2 duże piersi)
- Cukinia - 500 g (dwie średnie)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Koperek - 4 g (łyżeczka posiekanego)
- Olej rzepakowy - 50 ml (3,5 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, skórka z cytryny, sok z cytryny, oregano
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa
Przepis krok po kroku
- Do miseczki wlej 2 łyżki oleju. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, pół łyżeczki papryki słodkiej, dużą szczyptę oregano, soli, pieprzu i kurkumy. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny oraz pół łyżeczki skórki otartej z cytryny i posiekany koperek.
- Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój wzdłuż na 3 lub 4 cieńsze kotlety.
- Kurczaka zamarynuj w marynacie i pozostaw na 5-10 minut.
- Cukinię umyj i pokrój w plastry grubości około 5 mm. Dodaj półtorej łyżki oleju, dużą szczyptę papryki słodkiej, oregano, soli i pieprzu.
- Patelnię grillową mocno rozgrzej. Połóż kurczaka, grilluj z każdej strony po około 3-4 minuty. Powtórz czynność z cukinią.