Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym
Opublikowano: 26.04.2024 r.
Piersi kurczaka, brokuły, śmietana 18%, cebula i czosnek – to główne składniki, które tworzą fantastyczną kombinację smaków w tym przepisie na kurczaka z brokułami w sosie śmietanowym. szybki i prosty obiad zachwyca delikatnością mięsa, chrupkością warzyw oraz kremowością sosu. Idealny na codzienne gotowanie, a także na bardziej wyjątkowe okazje!
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Brokuły - 250 g
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Śmietana 18% - 250 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Mięso z piersi kurczaka pokrój w grubą kostkę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Do podsmażonego mięsa dodaj cebulę oraz czosnek i smaż chwilę.
- Brokuła umyj, podziel na mniejsze różyczki i gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 5 minut.
- Ugotowanego brokuła dodaj na patelnię z kurczakiem.
- Całość zalej śmietaną, dokładnie wymieszaj i duś, aż sos zredukuje się.
- Gotowy sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Kurczaka w sosie śmietanowym z brokułami warto podać z dodatkiem ugotowanego makaronu lub ryżu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny