Kurczak w zalewie octowej

Opublikowano: 15.06.2022 r.
Pałki z kurczaka, cebula, przecier pomidorowy i ocet spirytusowy to kluczowe składniki tego przepisu. Soczyste pałki łączą się z wyrazistym smakiem cebuli, a przecier pomidorowy dodaje pysznej, bogatej bazy. Wszystko ożywione mocnym akcentem octu spirytusowego, tworzy wyjątkowe, aromatyczne danie, które będzie idealne na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi.
Składniki dla 7 porcji:
- Pałki z kurczaka - 1000 g
- Cebula - 400 g (2 duże sztuki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 200 g
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Ocet spirytusowy - 300 ml
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, miód
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj 1 l wody, dodaj łyżkę soli i wymieszaj.
- Dodaj pałki z kurczaka i gotuj przez 10 minut.
- Pałki wyjmij z wody i osusz.
- W misce roztrzep jajko.
- Obtocz pałki z kurczaka w jajku i mące pszennej.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż mięso.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
- Do wody po gotowaniu mięsa dodaj przecier pomidorowy oraz ocet.
- Dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i miodem.
- Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym.
- Dodaj cebulę do zalewy i zagotuj.
- Pałki kurczaka umieść w misce i zalej gorącą zalewą.
- Wierzch posyp natką pietruszki.
- Wystudź i umieść w lodówce na 3-4 dni.
Komentarz dietetyka
Kurczak w zalewie octowej to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Kurczak zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Kurczak w zalewie jest idealny dla osób na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny