Kurczak w sosie śmietanowo serowym

Opublikowano: 25.09.2022 r.
Piersi kurczaka, śmietanka kremowa i parmezan – to trio, które zapewni obłędny smak Twojemu kurczakowi w sosie śmietanowo-serowym. Dodaj do tego jeszcze odrobinę masła klarowanego i cebulę, a efekt zaskoczy nawet największych sceptyków. Danie, które kusi prostotą i intensywnym smakiem!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Ser parmezan - 50 g
- Masło klarowane - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w paski.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane.
- Podsmaż cebulę przez 3-4 minuty.
- Kurczaka dopraw solą i pieprzem.
- Smaż kurczaka przez 4-5 minut na średnim ogniu.
- Wlej śmietanę i dodaj starty parmezan.
- Gotuj przez 5-6 minut na średnim ogniu.
- Dopraw sos solą i pieprzem.
- Danie podawaj na półmisku posypane posiekaną bazylią.
Komentarz dietetyka
Kurczak w sosie śmietanowo serowym to danie zawierające dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Danie jest kaloryczne i nie powinny go w dużych ilościach spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny