Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym
Opublikowano: 05.11.2023 r.
Kurczak, śmietanka kremowa i pieczarki - to trio, które zawsze się sprawdza. Do tego odrobina czosnku i cebuli dla aromatu i mamy obiad marzeń. Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym to idealne połączenie delikatnego mięsa i kremowego sosu. Podany z makaronem penne, stanowi niesamowicie sycące i smakowite danie.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron penne - 500 g (1 opakowanie)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Pieczarki - 500 g (1 opakowanie)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (1 opakowanie)
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 piersi)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w wodzie.
- Olej rozgrzej na patelni i usmaż pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Następnie odłóż mięso na bok.
- Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Po chwili dodaj pokrojone pieczarki.
- Gdy woda z pieczarek wyparuje, wlej śmietankę i gotuj na małym ogniu do zagęszczenia sosu.
- Pod koniec dodaj mięso. Całość podawaj z makaronem.
- Danie możesz posypać obficie posiekanym koperkiem.
Komentarz dietetyka
Sos do makaronu możesz przygotować z dodatkiem dowolnych grzybów.
~ Oliwia Gawron, dietetyk