Kurczak w sosie serowym
Opublikowano: 08.02.2023 r.
Piersi kurczaka bez skóry, ser pleśniowy niebieski i śmietana 18% to kluczowe elementy tego przepisu na kurczaka w sosie serowym. Do tego dochodzą czosnek dla aromatu oraz odrobina pieprzu cayenne, żeby dodać mu nieco ostrości. Efekt? Wyjątkowo kremowy, aromatyczny sos, który świetnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 1000 g
- Ser pleśniowy niebieski - 10 g (plaster)
- Masło - 15 g (łyżka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (łyżka)
- Śmietana 18% - 250 g (szklanka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Sól - 1 g (szczypta)
- Pieprz cayenne - 1 g (szczypta)
- Natka pietruszki - 10 g (łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój na ok. 2 cm. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso i smaż na średnim ogniu, często mieszając.
- Czosnek pokrój na cienkie plastry. Dodaj na patelnię z pokrojonym mięsem. Gdy mięso zacznie się rumienić, oznaczać to będzie, że nie jest już w środku surowe.
- Kolejno dodaj śmietankę i ser, mieszaj często na małym ogniu, by ser równo się rozpuścił i nie zostały grudki.
- Dodaj pieprz dla smaku i pokrojoną natkę pietruszki.
- Tak przygotowane danie można podawać np z makaronem, ryżem czy kuskusem.
Komentarz dietetyka
Kurczak w sosie serowym to smaczne danie, które może być świetnym źródłem białka i wartości odżywczych.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki