Kurczak w sosie porowym
Opublikowano: 19.06.2021 r.
Piersi kurczaka, por i jogurt grecki – te składniki to podstawa kurczaka w sosie porowym. Kurczak jest soczysty, por nadaje potrawie wyrazisty smak, a jogurt grecki sprawia, że sos jest kremowy, ale lekki. Dodatek cebuli, oliwy oraz czosnku dopełnia całość, tworząc pyszne danie na co dzień.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Por - 280 g (2 szt)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 100 ml (5 łyżek)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Pieczarki - 200 g (10 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj drobno posiekany czosnek.
- Kurczaka obierz z błonek i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do cebuli. Podsmaż przez chwilę. Po chwili dodaj pieczarki pokrojone w cząstki.
- Pora umyj i obierz, przekrój na pół i posiekaj drobno. Dodaj go do kurczaka. Dodaj sól, pieprz, kminek i zioła prowansalskie. Całość zalej 1/4 szklanki wody i duś przez 20 minut.
- Małą część sosu przełóż do miseczki i wymieszaj z jogurtem, by nie było grudek. Dodaj do garnka z sosem.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na zdrowe danie, warto połączyć je z kaszą i surówką ze świeżych warzyw.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny