Kurczak w sosie pomidorowym
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Piersi kurczaka, czosnek, pomidory w puszce i przecier pomidorowy – to kluczowe składniki, które sprawiają, że kurczak w sosie pomidorowym to prawdziwy hit. Mega prosty przepis, idealny na szybki obiad. Aromatyczny czosnek podkręca smak, a kremowa śmietanka sprawia, że sos ma idealną konsystencję.
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 450 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka pomidorów krojonych, bez skórki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 240 g (1 szklanka)
- Śmietanka kremowa 30% - 20 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 48 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, praska do czosnku, patelnia
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi kurczaka opłucz i osusz, a potem wytnij błonki. Następnie pokrój mięso na mniejsze kawałki i obtocz w ulubionej przyprawie do kurczaka.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i usmaż kurczaka. Odłóż go na bok.
- Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie wlej przecier pomidorowy i dodaj puszkę krojonych pomidorów bez skórki. Wymieszaj i dodaj 1 łyżkę oregano oraz 1 łyżeczkę bazylii. Sos gotuj ok. 5 minut.
- Do sosu dodaj kurczaka. Wymieszaj i całość duś ok. 5-10 minut.
- Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku oraz śmietanę. Wymieszaj i ściągnij z palnika.