Kurczak w sosie kurkowym
Opublikowano: 08.10.2021 r.
Piersi kurczaka, świeże kurki, śmietana kremowa i masło klarowane – to są składniki, które przeniosą Cię w kulinarny raj. Delikatne mięso, aromatyczne grzyby i kremowy sos to połączenie, które tworzy ten niezwykły przepis na kurczaka w sosie kurkowym. Idealne na pyszny, domowy obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Śmietanka kremowa 30% - 125 g
- Kurki świeże - 250 g
- Masło klarowane - 20 g
- Cebula - 50 g
- Serek topiony śmietankowy - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka umyj. Przekrój piersi na pół wzdłuż tworząc kotlety. Można rozbić tłuczkiem.
- Połowę masła rozgrzej na patelni i wyłóż przyprawione solą i pieprzem piersi.
- Podsmaż piersi z obu stron, by nie były surowe.
- Zdejmij mięso z patelni i odstaw na bok.
- Na patelnię dodaj resztę masła.
- Obierz cebulę i pokrój bardzo drobno. Wyłóż na patelnię i zacznij podsmażać.
- Umyte kurki dodaj do cebuli i smaż całość kilka minut, aż lekko się zarumienią.
- Gdy będą już podsmażone dodaj serek topiony i śmietankę oraz przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Całość podgrzewaj aż do rozpuszczenia serka i połączenia się wszystkiego w jednolitą całość.
- Jeśli trzeba spróbuj sosu i dopraw.
- Gdy sos będzie miał dobrą konsystencję dodaj do niego mięso i wszystko jeszcze podgotuj pod przykryciem przez koło 5 minut.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Danie ma niski indeks glikemiczny. Zawiera niewielką ilość węglowodanów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości